WordPress All in One SEO Eklenti Ayarları Nasıl Yapılır? WordPress All in One SEO Eklenti Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress All in One SEO Eklenti Ayarları Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda en popüler WordPress SEO eklentisi olan All in One SEO eklentisini nasıl kurulacağını ve eklenti ayarlarının nasıl yapılacağını adım adım anlatacağız.

WordPress yapısı gereği seo uyumlu olarak ihtiyacınız olan birçok şeyi kendisi sağlayabilir düzeyde olsada bazen yetersiz kaldığı noktalar olabiliyor. Blog sitenizin detaylı seo ayarlarını yapabilmek için bir seo eklentisi kullanmanız gerekiyor.

Bu yazımızda en popüler WordPress SEO eklentisi olan All in One SEO eklentisini nasıl kurulacağını ve eklenti ayarlarının nasıl yapılacağını adım adım anlatacağız.

WordPress’i ilk defa kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şeyin WordPress’in kalıcı bağlantı (seo) ayarlarını yapılandırmanız gerektiğini daha önce ki yazılarımızda bahsetmiştik. WordPress’in kalıcı bağlantı ayarları sadece sitenizin URL yapısını ayarlamanızı sağlamakta. All in One SEO eklentisi ise çok daha detaylı seo ayarları yapmanızı sağlayacak özellikler ile gelmekte.

» İlgili Makale: WordPress’te Kalıcı Bağlantı (WordPress SEO) Ayarları Nasıl Yapılır?

All in One SEO Eklentisi Nasıl Kurulur?

All in One SEO eklentisi diğer WordPress Eklentileri gibi WordPress’in eklenti kütüphanesinden kurulabilir ya da manuel olarak WordPress.org sitesinden indirilerek FTP aracılığı ile kurulabilmektedir. Biz bu yazımızda WordPress’in eklenti kütüphanesinden arama yaparak All in One SEO eklentisinin kurulumunu anlatacağız.

» İlgili Makale: WordPress’te Eklenti Nasıl Kurulur?

» İlgili Makale: WordPress’te Dosya Yüklemek İçin FTP Nasıl Kullanılır?

All in One SEO eklentisi kurmanız için yapmanız gerekenler aşağıda ki görselde numaralandırılarak adım adım anlatılmıştır.

Önemli Bilgi

Daha önce kullandığınız bir SEO eklentisi var ise ilk önce o eklentiyi devredışı bırakmalısınız. Daha sonra All in One SEO eklentisinin kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

İlk önce WordPress Admin Paneline giriş yapın. Daha sonra aşağıda ki adımları izleyin.

  1. Eklentiler » Yeni Eklenti Ekle yolunu takip edin.
  2. Arama kutusuna “All in One SEO ” ya da “all in one seo” yazarak arama yapın.
  3. Karşınıza çıkan All in One SEO eklentisini “Şimdi Kur” butonuna tıklayarak kurulumunu yapın ve kurulum bittikten sonra “Etkinleştir” butonuna tıklayarak All in One SEO eklentisini aktif edin.

Eklenti başarılı bir şekilde blog sitenize kuruldu ise ve etkinleştirme işlemini başlattıysanız bir sonra ki adıma geçebilirsiniz.

Not:

All in One SEO eklentisi kolay kurulum sihirbazı ile gelmektedir. Biz bu rehber yazımızda kolay kurulum sihirbazı üzerinden anlatmayacağız. Kolay kurulum sihirbazı kullanarak kurulumu tamamlayabilirsiniz ve ayarlarınızı bizim anlatımımıza göre tekrardan yapılandırabilirsiniz.

All in One SEO Eklenti Ayarları

Bu rehber yazımızda sizlere ayarların nasıl yapılması gerektiğinden daha çok hangi ayarın ne işe yaradığının ve ne amaçla kullanıldığını anlatacağız. Ayarların yapılandırılması tamamen sizin kendi tercihinizdir biz sadece ayarların ne işe yaradığını size söyleyebiliriz o ayarları kullanıp kullanmamak size kalmıştır.

All in One SEO eklenti ayarlarını tek tek yapılandırmaya başlayabiliriz.

1.Genel Ayarlar

All in One SEO Eklenti Ayar Paneli

Eklenti sitenize başarılı bir şekilde kurulduktan sonra WordPress admin panelinizde sol tarafta ki menülere All in One SEO adlı bir menü gelecektir. Bu menüden “Genel Ayarlar” menüsüne tıklayın.

Karşınıza çıkan ilk ayar penceresi Lisans alanıdır. All in One SEO eklentisini kullanmak tamamen ücretsizdir ancak bazı özellikleri ve sunduğu diğer hizmetleri belli bir ücret karşılığında edinebilmektesiniz. Elinizde bir lisans anahtarı yok ise merak etmeyin eklentiyi kullanmaya devam edebilirsiniz.

1.1. Webmaster Araçları Ayarları

Bu ayar blog sitenizin arama motorlarının webmaster araçlarını kullanabilmeniz için size sağladığı doğrulama araçlarını sunar. Sitenizin arama motorlarında ki durumunu görebilmek ve müdahale edebilmek için Google, Bing ve Yandex gibi arama motorlarında sitenizin sahipliğini doğrulamanız gerekiyor.

All in One SEO eklentiside size bu doğrulama aşaması için gerekli olan araçları sunmaktadır. Bu aşamada ilk önce blog sitenizi Google Search Console, Bing Webmaster, Yandex Webmaster gibi arama motorlarına eklemeniz ve bu araçların size verdiği doğrulama kodlarını ilgili alanlara girmeniz gerekiyor.

1.2. Bağlantı Haritaları(Breadcrumbs) Ayarları

Bağlantı Haritaları (Breadcrumbs), SEO’nun vazgeçilmez bir bölümüdür. All in One SEO eklentisi otomatik olarak arama motorlarının sitenizin bağlantı haritalarını anlayabilmesi için Schema yapısını arkaplanda oluşturmaktadır.

Ancak, kullanıcılarınızın bu bağlantı haritalarını görebilmesi ve sitenizde bu bağlantıları kullanarak rahatça gezinebilmeleri için temanızda düzenlemeler yapmanız gerekiyor. Örneğin şuan görüntülemekte olduğunuz bu yazımızda bizim kullandığımız bağlantı haritasını (breadcrumbs) görebilirsiniz.

Bu özelliği temanızda aktif etmek için yapmanız gereken tek şey aşağıda ki PHP kodunu temanızda bağlantı haritasını göstermek istediğiniz yere eklemektir.

PHP
<?php if( function_exists( 'aioseo_breadcrumbs' ) ) aioseo_breadcrumbs(); ?>
PHP

Geriye kalan ayarlar tamamen sizin tercihinize bağlı ayarlardır. Bağlantı Haritaları (Breadcrumbs)’ın nasıl görüneceğini ayarladığınız ayarlardır bunlar. Sitenizin tasarımına ve yapısına göre bu ayarları yapılandırabilirsiniz.

1.3. RSS İçerik Ayarları

Bu özellik, sitenizin RSS beslemesine otomatik olarak içerik eklemek için kullanılır. Daha spesifik olarak, blogunuza ve blog yayınlarınıza geri bağlantılar (backlinks) eklemenize olanak tanır böylece içeriğinizi kopyalayanlar ve RSS kullanarak içerik kopyalaması yapan botlar da bu bağlantıları otomatik olarak eklemeleri sağlanır. Bu, arama motorlarının sizi içeriğin orijinal kaynağı olarak tanımlamasına yardımcı olmaktadır.

2. Arama Görünümü Ayarları

Genel ayarlar menüsünün hemen altında bulunan Arama Görünümü ayarlarını tıklayın. Bu ayar kısmı sitenizin arama motorlarının, arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ve sosyal medya sitelerinde siteniz paylaşıldığında nasıl bir görüntüsünün oluşacağını ayarladığımız ayar kısımlarıdır.

2.1. Başlık Ayırıcı

Bu kısım sitenizin anasayfasının ve içeriklerinin başlık kısımlarında kullanılması için bir ayırıcı seçtiğimiz kısımdır.

Örneğin bizim blog sitemizin anasayfasının başlığı şu şekilde; WPTreni – Türkçe WordPress Bloğu » WordPress SEO

Biz ayırıcı olarak » işaretini tercih ettik. Varsayılan olarak tire (-) seçili olarak gelmektedir ancak All in One SEO eklentisi size birkaç tane seçenek sunmaktadır. Hangisi tercih edeceğiniz sizin zevkinize kalmış.

2.2. Anasayfa Ayarları

Bu ayar kısmı sitenizin anasayfasının yani alanadiniz.com olarak ilk girişte kullanıcının ve arama motorlarının karşısına çıkan sayfanın nasıl görüntüleyeceğini ayarladığımız kısımdır.

Bu ayarlar WordPress’i ilk kurulum aşamasında girdiğiniz bilgileri almaktadır, o aşamada ne girdiyseniz bu ayarlar aynı şekilde alacaktır. Bu kısımları ister eklenti üzerinden ister WordPress’in Ayarlar » Genel seçeneğinde bulunan Site Başlığı ve Slogan kısımlarını düzenleyerek yapabilirsiniz.

  • Ön İzleme, Sitenizin anasayfasının arama motorlarında ki arama sonuçları sayfasında nasıl göründüğünü göstermektedir.
  • Site Başlığı, sitenizin anasayfasının başlığıdır, WordPress’i ilk kurduğunuz anda sizden istenen bilgidir. Maksimum 60 karakter olması gerekiyor. 60 karakterden daha uzun bir site başlığı oluşturmanız halinde arama sonuçlarında hepsi gösterilmeyecektir.
  • Meta Açıklaması, sitenizin açıklamasıdır. Bu kısımda spam olabilecek ifadelerden kaçının, sitenizin içeriğini net bir şekilde anlatan ve maksimum 160 karakterden oluşacak bir site açıklaması girin. Bu kısım sadece arama motorlarında görüntülenir, kullanıcılarınız ancak sitenizin sayfa kaynağını açtıklarında bu bilgiyi görebilirler.

2.3. Bilgi Grafiği Ayarları

Arama motorları kullanıcılarına arama sonuçlarında daha fazla bilgi vermek adına çeşitli bilgi grafikleri kullanır. Arama sonuçları daha fazla bilgisi bulunan sitelere kullanıcıların etkileşime geçme isteği daha fazladır.

Google, Bing, Yandex gibi arama motorları bu kısımda belirttiğiniz bilgileri kullanarak arama sonuçlarında potansiyel kullanıcılarınıza göstereceklerdir. Siteniz hakkında daha fazla bilgi gören kullanıcıların siteniz ile etkileşime geçmesini artırabilirsiniz.

Burada önemli olan ayar Kişi ya da Kuruluş kısmıdır. Bu kısımda eğer bir şirket iseniz Kuruluş seçeneğini seçmeniz gerekiyor eğer ki şahıs iseniz yani kişisel bir bloga sahipseniz ya da tek bir yazara sahipseniz kişi seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

2.4. İçerik Türleri Ayarları

Bu ayar kısmında bir önceki ayarlarda yaptığınız ayarlara benzer ayarları bulacaksınız. Bu bölümde Yazılar ve Sayfalarınız için ayarlama yapıyor olacaksınız. Yazılarınız ve sayfalarınızın arama motorlarında nasıl görüneceğini bu kısımdan ayarlayabilirsiniz.

Burada önemli tek bir ayar mevcut Arama Sonuçlarında Göster seçeneği. Bu seçeneğin Evet olarak seçili olması,arama motorları tarafından arama sonuçlarına eklenebileceği anlamına gelir. Hayır olarak seçili olması ise arama motorlarına sitenizde tüm yazı ve sayfaları arama sonuçlarına eklememesini belirtir. Bu ayarın mutlaka EVET olarak seçili kalmasını tavsiye ediyoruz.

2.5.Sınıflandırmalar Ayarları (Kategoriler ve Etiketler)

Bu ayar ise aynı 2.4. adımında olduğu gibi benzer ayarları içermektedir. Sayfalar ve Yazılarınız için yaptığınız benzer ayarlarlamaları bu kez Kategoriler ve Etiketleriniz için ayarlayacaksınız.

2.6. Görsel SEO Ayarları – Ek Dosya Ayarları

Ek URL’lerini Yeniden Yönlendir seçeneğinde herhangi bir değişlik yapmanızı önermiyoruz. Bu ayar varsayılan olarak kalmalıdır. Eklentinin Pro sürümünü kullanıyorsanız eğer sitenizde kullandığınız Görseller ve Ek Dosyalar ile ilgili çok daha detaylı seo ayarları yapabilirsiniz.

2.7. Arşivler Ayarları

Bu kısımda adım 2.4 ve 2.5.’de ne yaptıysanız benzer işlemleri yapıyorsunuz. Yazar sayfası, site içi arama sayfası ve arama sonuçları sayfası, tarih arşivleri için gerekli olan başlık ve açıklama ayarlarını yapılandırıyorsunuz.

3. Sosyal Ağlar Ayarları

Bu ayarlar kısmında sitenizin sosyal medya hesaplarını belirttiğiniz yerdir. Aynı zamanda sitenizin içeriklerinin sosyal medyada paylaşıldığında nasıl görüneceğini ayarladığınız yerdir. Şuan için All in One SEO eklentisi üç sosyal medya sitesini destekliyor, bunlar; Facebook, Twitter (X) ve Pinterest.

Bu üç sosyal medya sitesinde sitenizin nasıl görüneceğini ayarlayabilmektesiniz.

3.1. Sosyal Profiller

Bu kısımda sitenizin sosyal medya hesaplarını belirtiyorsunuz. Bütün sosyal medya hesaplarınızda aynı kullanıcı adını kullanıyorsanız eğer Birçok sosyal ağ için aynı kullanıcı adını kullanın seçeneğine tik koyarak tek seferde tüm sosyal medya profilleri ile ilgili boş kutuları doldurabilirsiniz.

3.2. Facebook, Twitter (X) ve Pinterest Ayarları

All in One SEO eklentisi şuan için bu 3 sosyal medya sitesi için düzenlemeler ve ayarlamalar yapmanıza imkan sağlıyor. Sitenizin içerikleri veya doğrudan sitenizin anasayfası bu üç sosyal medya paylaşıldığında nasıl görüntüleyeceğini ayarladığınız kısımdır.

Örneğin; WPTreni’nin sosyal medya yaptığı paylaşımlar aşağıda ki gibi görünmektedir.

https://twitter.com/wptreni/status/1778741172854255895

Varsayılan Gönderi Görsel Kaynağı, bu seçenek sosyal medyada içeriğiniz paylaşıldığın da kullanılacak görseli belirlemenizi sağlamaktadır. Birden fazla seçenek mevcuttur ancak bizim tavsiyemiz Öne Çıkarılan Görsel seçeneği seçmenizdir.

4. Site Haritası (Sitemap) Ayarları

Site Haritaları (Sitemaps), arama motorları botlarının sitenizin içeriğini daha kolay ve hızlı bir şekilde tespit etmelerini ve sitenizi daha kolay taramalarını sağlar. Sitenizin tüm içeriği site haritaları sayesinde arama motorları tarafından tespit edilebilirler.

All in One SEO eklentisi tarafından oluşturulan XML site haritası arama motorlarına site içeriklerinizin nerede olduğunu hızlı bir şekilde gösterir. Sitenizin daha hızlı indexlenmesini sağlar.

Video Site Haritası, Haber Site Haritası ayarları All in One SEO Pro sürümüne özel ayarlardır. Eklentinin ücretli versiyonuna sahipseniz bu ayarları yapılandırabilirsiniz. Bu ayarlar özellikle video, haber içeriği üreten blog siteleri için seo açısından önemli araçlardır.

HTML Site Haritası, bu ayar varsayılan olarak siteadresiniz.com/sitemap.xml olan Site Haritası adresinizin HTML formatında istediğiniz bir sayfada göstermenizi sağlayacaktır. Örneğin; siteadresiniz.com/gezinti-haritası gibi bir sayfada gösterebilirsiniz. Ancak, klasik sitemap.xml dosyası halen aktif ve erişilebilir olacaktır.

RSS Site Haritası, bu ayar ise standart olan XML formatının RSS formatında olan versiyonudur. Her iki versiyonda aynı şekilde işlemektedir. Bazı arama motorları ve çeşitli 3.part internet uygulamalar XML formatını kabul etmeyebiliyor, bu sebepten All in One SEO eklentisi size alternatif olarak RSS Site Haritası özelliğini sunmakta. Hem XML hem RSS formatını aynı anda kullanabilirsiniz.

Bilgi Notu

RSS Site Haritasında sadece anasayfa, sayfalar ve yazılarınız bulunur. Kategorileriniz, Yazı içerisinde kullandığınız görseller ve etiketleriniz RSS site haritasına eklenmez.

Ek Sayfalar, ayarında ise Site haritanızda olmasını istediğinizde diğer sayfaları belirtebilirsiniz.

Gelişmiş Ayarlar, kısmında ise Site haritasında hariç tutulacak sayfaları, ögeler belirtebilir. Hangi ögenin daha öncelikli olduğunu belirtebilirsiniz. Öncelik puanı yüksek olan arama motorlarınca ilk incelenecek ve indexlenecek olan öğe anlamına gelir. Bu ayarların varsayılan olarak kalmasını tavsiye ederiz.

All in One SEO Pro Sürümü

Ücretsiz olarak yapabileceğiniz, kullanabileceğiniz tüm ayarları ve özelliklerden bahsettik. Her SEO eklentisinde olduğu gibi All in One SEO eklentiside sunduğu bazı araçları ücret talep etmektedir.
Yıllık olarak en düşük paketi olan Basic paketi $49,60/Yıllık fiyatı bulunmakta. Pro sürümü ise $199,60/ Yıllık dolar gibi ücreti bulunmaktadır.

WordPress All in One SEO

All in One SEO eklentisi mükkemmel bir seo eklentisi.Birkaç yıldır tüm WordPress sitelerimde kullanıyorum. Şiddetle tavsiye ederim.

– wptreni.com’un Kurucusu Hüseyin Körbalta

aiseo logo
SEO Avantajları
Schema ve Sitemap Desteği
Uyumluluk
Performans
Kullanım Kolaylığı

Özet

All in One SEO sizin için mükemmel bir WordPress SEO eklentisidir. İşte bu yüzden 3.000.000’den fazla akıllı blog sahibi, pazarlamacı ve web geliştiricisi WordPress için All in One SEO eklentisini kullanıyor.

4.8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir