WordPress sitenizi yönetirken, sitenizin bakım modunda takılı kaldığını görmek sinir bozucu olabilir. Bu durum özellikle önemli bir güncelleştirmenin ortasındaysanız veya yoğun bir kullanıcı trafiğinin gelmesini bekliyorsanız, takılı kalmış WordPress bakım modu endişe verici olabilir.
WordPress bakım modu sorunu, basit dosya bozulmasından veya daha karmaşık bir sorundan dolayı veya bir eklentinin güncelleme sonrasında silmediği .maintenance dosyasından kaynaklıyor olabilir.
Bu durum can sıkıcı olsada bakım modunun takılı kaldığı bir WordPress sitesini düzeltmek odukça basittir.
Bu hatayla kendi internet sitelerimizde birçok kez karşılaştık, bu nedenle bakım modundan nasıl kolayca çıkacağınızı öğrenmenize yardımcı olmak için buradayız.
WordPress’in Bakım Modunda Takılı Kalmasının Nedeni Nedir?
Bakım Modu, WordPress tarafından güncelleştirmeler yapılırken veya site sahibi tarafından kullanılabilen geçici bir durumdur. Ancak, bazen WordPress bakım modunda takılı kalabilir ve siteniz erişilemez durumda bulunabilir.
Bunun nedeni, WordPress sitenizi geçici olarak bakım moduna aldığında geçici olarak bir .maintenance adında dosya oluşturmaktadır. Bu dosya sitenizin ana dizininde bulunur ve silinmediği takdirde WordPress sitenizin bakım modunda takılı kaldığı bir sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu süreçte sitenize erişmek isteyen kullanıcılar, “Üzgünüz, planlanmış bir bakım yapılmaktadır. Birkaç dakika sonra tekrar kontrol edin.” şeklinde bir hata mesajı ile karşılaşacaklardır.
Şimdi, bu hataya sebep olabilecek ve .maintenance dosyasını sunucunuzdan silinmemesine neden olabilecek birkaç faktör vardır. Bunlardan bazıları;
- Eksik Güncellemeler: Sunucu bağlantı sorunları ve bazı eklentiler ile çakışma sonucu kesintiye uğrayan bir güncelleme işlemi, .maintenance dosyasının silinmemesine neden olmuş olabilir.
- Hatalı Eklentiler: Bazı eklentiler hatalı ve uyumsuz olabilir veya sürümleri eski olduğu için WordPress’in temel işlevlerine etki ederek bakım modunda takılı kalınmasına sebebiyet vermiş olabilir.
- Tema Çakışmaları: Bazı temalar istemeden de olsa aynı eklentiler gibi WordPress’in temel işlevlerine etki edebilir ve bakım modunu aktif etmiş olabilirler.
- Sunucu Sorunları: Sunucu taraflı yaşanan kesintiler veya erişim sorunları sitenizin WordPress güncellemeleri sonrasında bakım modunda takılı kalmasına sebebiyet vermiş olabilir.
Sitenizin bakım modunda takılı kalmasına sebep olabilecek nedenler bunlardı. Gelelim WordPress bakım modunda takılı kaldı sorununun çözüm yollarına.
WordPress’in Bakım Modunda Takılı Kalması Sorunun Çözümü
Artık bu hatanın nedenlerini anladığınız göre sorunun çözümünün oldukça basit olduğunuda biliyorsunuz. Bu sorunun en basit yoldan çözümü .maintenance
dosyasını silmenizdir.
Herhangi bir değişiklik yapmadan önce sitenizin bir yedeğini oluşturmanızı öneririz. Bu şekilde, herhangi bir sorun çıkması durumunda sitenizin yeni bir kopyası hazır olur.
.maintenance
dosyası genelikle WordPress’in kurulu olduğu kök dizinde bulunur. Bu dosyaya 2 farklı yöntem ile ulaşabilir ve silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.İlk yöntem FTP aracılığı ile ikinci yöntem ise sunucu yönetim paneli olan cPanel üzerinden gerçekleştirilebilir.
1.Yöntem: FTP aracılığı ile .maintenance dosyasının silinmesi.
WordPress dosyalarınızı görüntüleyebilmek için kullanabileceğiniz birçok FTP programı mevcuttur. Biz bu rehber yazımız için FileZilla programını kullanacağız.
Daha önce bir FTP programı kullanmadıysanız veya kurmadıysanız, lütfen WordPress’te Dosya Yüklemek İçin FTP Nasıl Kullanılır? adlı rehber yazımızı inceleyin.
Sitenize bağlandıktan sonra, sağdaki panelde public_html klasörüne gitmeniz yeterlidir.
WordPress’e ait yazılım dosyalarını artık görüntülüyor olacaksınız. Bu aşamada yapmanız gereken alt kısımda ki alanda .maintenance
adlı dosyayı bulmak ve klavyenizden “DELETE” tuşuna ya da fareniz ile dosyaya sağ tıklayıp, “SİL / Delete” diyerek dosyayı sitenizin sunucusundan silmektir.
2.Yöntem: cPanel Dosya Yöneticisi (File Manager) aracılığı ile .maintenance dosyasının silinmesi.
Eğer FTP kullanmak konusunda rahat değilseniz eğer alternatif bir yöntem olan sunucu yönetim panelinizin cPanel’in sunduğu Dosya Yöneticisi (File Manager) kullanarak .maintenance
dosyasını sitenizden kaldırabilirsiniz.
Yapmanız gereken size WordPress Hosting sağlayan firmanın size vermiş olduğu cPanel bilgileri ile cPanel’inizi açın.
Daha sonra Dosyalar (Files) » Dosya Yöneticisi (File Manager) yolunu takip ederek cPanel Dosya Yöneticisi aracını açın.
İlgili araca tıkladıktan sonra sol tarafta ki menüden public_html adlı klasöre tıklayın ve WordPress’in kurulu olduğu dizinde ki dosyaları göreceksiniz.
Buradan ilgili dosya olan .maintenance
adlı dosyayı bulun, üzerine tıklayın ve ister fareniz ile sağ tuşa basarak ister yukarıda ki menüden “Sil” tuşuna basarak dosyayı silebilirsiniz.
Bu işlemlerin ardından sitenizi tekrar kontrol edin ve sitenizin bakım modundan çıkıp çıkmadığından emin olun.
Dipnot olarak WordPress sitenizin önbelleğini (cache) temizlemeyi de ihmal etmeyin.
WordPress’in Bakım Modunda Takılıp Kalmasını Önlemek İçin İpuçları
WordPress sitenizin tekrar bakım modunda takılı kalmasını önlemek ve sitenizin erişiminde aksamalar yaşanmaması için alabileceğiniz önlemler ile ilgili sizinle birkaç ipucu paylaşmak istiyoruz.
1. Birden Fazla Eklentiyi ve Temayı Aynı Anda Güncellemeyin.
Eklentilerinizi tek bir seferde toplu olarak güncellemek yerine, tek tek güncelleme yapmak en iyisidir. Toplu olarak eklenti güncellemelerinde bazen hatalar olabiliyor ve bu hatalardan dolayı güncelleştirmeler yarım kaldığı için siteniz bakım modunta takılı kalabiliyor.
Bunun olmaması için eklentilerinizi ve temalarınızı tek tek sırasıyla güncellemeniz en sağlıklı yol olacaktır.
2. Eklenti ve Temaların Uyumluluklarını Kontrol Edin.
WordPress bakım modunun takılı kalması sorununu tekrar yaşamamak için sitenizde kullandığınız eklenti ve temaların güncel WordPress sürümü ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
Güncel olmayan eklentiler ve temalar sıklıkla çakışmalara neden olarak sitenizin bakım moduna geçmesine neden olabilir. Bunları en son sürümlere güncellemek hata düzeltmelerine ve güvenlik iyileştirmelerine de yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir
WordPress’in en son sürümü: WordPress 6.6’daki Yenilikler Neler?
3. WordPress Hosting Hizmetinizi Yükseltin.
Güvenilir bir barındırma ortamı, WordPress web sitesinin istikrarı için olmazsa olmazdır. Sürekli olarak hatalarla karşılaşıyorsanız, web sitenizin trafiğini ve taleplerini karşılamak için gerekli kaynaklara sahip bir plana yükseltmeyi düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
Ayrıca, performans sorunlarını önlemek için barındırma sağlayıcınızın düzenli sunucu bakımı ve güncellemeleri yaptığından emin olmalısınız.
Örneğin biz Güzel Hosting firmasının sunmuş olduğu WordPress Hosting hizmetlerini kullanıyoruz ve harika bir deneyim yaşadık. WordPress Hosting hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız WordPress Hosting Nedir? blog yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen sosyal medya hesaplarınızdan bu makaleyi paylaşın. Yeni yayınlacağımız makalelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve blogumuza e-posta yoluyla abone olabilirsiniz.