WordPress Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz WordPress Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz

WordPress Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz

WordPress dünyanın en çok tercih edilen ücretsiz içerik yönetim sistemidir. WordPress ile kolayca web siteleri, bloglar ve e-ticaret siteleri ve daha fazlasını oluşturmanıza firsat tanıyan en popüler CMS1 sistemidir.

WordPress, kullanıcıların bir web hosting sunucusuna kolaylıkla kurabileceği bir açık kaynak kodlu ve Türkçe Dil desteği bulunan bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) yazılımıdır.

WordPress, kullanım kolaylığı nedeniyle geliştiriciler ve geliştirici olmayan diğer kullanıcılar arasında oldukça popülerdir. Şuanda web dünyası üzerinde yayın yapan internet sitelerinin %43’ü WordPress kullanmaktadır.

WordPress’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ne için kullanabileceğinizi merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu başlangıç kılavuzunda WordPress’in ne olduğunu, nasıl kullanabileceğinizi açıklayacağız ve WordPress hakkında en sık sorulan soruların bazılarını yanıtlayacağız.

WordPress Nedir?

WordPress bir internet sitesi oluşturucu ve içerik yönetim sistemidir. WordPress, hayal ettiğiniz her türden internet sitesini oluşturmak için kullanabileceğiniz bir açık kaynak kodlu bir yazılımdır.

WordPress Nedir?
WordPress Nedir?

WordPress’i Matt Mullenweg ve Mike Little 2003 yılında kurmuşlardır. Kurdukları bu sistem daha önce bir sistem b2/cafelog adı verilen mevcut bir blog aracının bir yan aracıydı. Fakat, WordPress kısa bir süre sonra bir yan araç olmaktan çıkıp kendi başına bir internet sitesi oluşturabildiğiniz ve oluşturduğunuz bu internet sitesinin içeriğini yönetebildiğiniz tam teşekküllü bir yazılıma dönüştü. Bugün WordPress web dünyasında %43’lük pazar bayı ile en büyük pazar payına sahip içerik yönetim sistemlerinden birisidir.

Özetlemek gerekirse, WordPress, ürünleri çevrimiçi satmak için web siteleri, bloglar ve çevrimiçi mağazalar oluşturmak için kullanabileceğiniz bir yazılımdır.

WordPress’in WordPress.com’dan Farkı Nedir?

Bu yazımızda WordPress derken WordPress.org’dan bahsediyoruz.

WordPress.com, web sitesi ve blog barındırma hizmeti sunan ayrı bir web sitesidir. WordPress kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından başlatıldı.

Yeni başlayanlar bu iki internet sitesini birbiriyle sıklıkla karıştırmaktadır. Bu karışıklığın sebebi benzer isimlere ve her ikisi de WordPress ile alakalı olmasıdır. Gelin sizin için bu karışıklığı çözelim.

WordPress.org, milyonlarca websitesinin (WPTreni.com’da dahil) kullandığı açık kaynaklı bir yazılımdır.Ticari markaları, açık kaynaklı WordPress yazılımının geliştirilmesini koruyan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan WordPress Foundation tarafından korunmaktadır.

Öte yandan WordPress.com, WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan Automattic‘e (ayrı bir şirket) ait bir web sitesi ve blog barındırma platformudur.

WordPress Kullanarak Ne Tür Web Siteleri Yapabilirsiniz?

Kişisel bloglardan, E-Ticaret sitelerine kadar hayal edebileceğiniz her türden internet sitesini WordPress ile yapabilirsiniz. Dünyanın her yerinden kullanıcılar çevrimiçi para kazanabilmek için WordPress altyapısını kullanıyor. WordPress, E-Ticaret sitelerinin bütün işlemlerini rahatlıkla kaldırabilecek kadar esnek, küçük web sitelerini hızlı bir şekilde oluşturabilecek kadar basittir.

WordPress’i Kullanmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

WordPress, kendi kendine barındırılan bir web sitesi oluşturucusudur; bu, WordPress’i kullanmak için bir web hosting hesabına ve bir alan adına ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.

Tüm internet siteleri bir barındırma sunucusuna ihtiyaç duyar. İnternette ki diğer kullanıcılara ulaşabilmek, onlara içeriklerinizi, ürünlerinizi ulaştırabilmek için bir web hosting hizmetine ihtiyacınız var. Web Hosting2, tüm internet sitenizin dosyalarının tutulduğu yerdir.

Alan adı ise sizin internet dünyasında ki isminizdir. (Örneğin wptreni.com bir alan adıdır. )

Web sitenizi bir ev olarak düşünün; web hosting yaşadığınız binadır, alan adı ise yaşadığınız binanın adresi konumundadır.

Bir web barındırma hesabı almak için bir WordPress Hosting sağlayıcısına kaydolmanız gerekir. Bunlar barındırma çözümleri satan üçüncü taraf şirketlerdir.

Biz Güzel Hosting‘i kullanmanızı tavsiye ederiz. WordPress için özel olarak hazırlanmış sunucuları ile Türkiye’de en iyi WordPress Hosting3 hizmeti sağlayan firmalardandır.

WordPress Nasıl Çalışır?

WordPress’i kurduktan sonra karşınıza çıkacak olan WordPress Admin Paneli’ni kullanmak oldukça kolaydır. Solda ki menüleri kullanarak yazılar yazabilir, sayfalar oluşturmaya hemen başlayabilirsiniz.

Ayrıca web siteniz için bir web sitesi tasarım şablonu (wordpress teması) da seçebilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce ücretsiz WordPress teması var.

Tüm bu WordPress temaları, web sitenizi basit bir tema özelleştirici arayüzü veya blok tabanlı bir site düzenleyici kullanarak kurmanıza olanak tanır. Buradan site tasarımınızı düzenleyebilir ve özelleştirebilirsiniz.

Ayrıca, WordPress Eklentileri‘ni kullanarak sitenizi daha da özel, benzersiz bir yapıya büründebilirsiniz. WordPress açık kaynak kodlu bir yazılım olmasından dolayı Dünya’nın her yerinden yazılım geliştiricileri WordPress için tema, eklenti geliştirmesi yapmaktadır. Birçoğu ücretsiz olarak WordPress’in Eklentiler kütüphanesinde sizin için hazırda bekliyor.

Kimler WordPress’i Kullanıyor?

WordPress yalnızca yeni başlayanlar, web geliştiricileri ve blog yazarları arasında popüler değildir. Birçok Fortune 500 şirketi, üniversite, kar amacı gütmeyen kuruluş, dünya çapındaki hükümetler ve daha fazlası tarafından kullanılmaktadır.

Aşağıda WordPress kullanan en iyi marka ve kuruluşlardan bazıları yer almaktadır.

1. The White House

Beyaz Saray’ın resmi web sitesi WordPress kullanılarak oluşturulmuştur. Üst kısmında büyük bir başlık bulunur ve ardından en son güncellemeler, haberler ve kaynaklar gelir.

2. Facebook / Meta

Facebook / Meta kurumsal web sitesi için WordPress kullanıyor. Markanın temel özelliklerinin yanı sıra amiral gemisi ürünlerini de gösteren bir ana sayfaya sahip tipik bir işletme web sitesidir. Ayrıca NEWS adında bir blog bölümü de bulunmaktadır.

3. The New York Times

New York Times, dünyanın en çok bilinen haber sitelerinden birisidir. New York Times’da altyapısını WordPress’e emanet eden dünya ünlü sitelerden bir tanesidir.

Bu listeyi uzatabilirizde. Dünyada ki birçok internet sitesinin temelini WordPress oluşturmaktadır. Peki, neden WordPress tercih ediliyor?

Neden WordPress Tercih Ediliyor?

WordPress’in tercih edilmesinin birçok nedeni vardır ancak bilinen en temel sebebi; tamamen ücretsiz ve birden fazla dil desteği, açık kaynak kodlu olmasıdır.

1- Tamamen Ücretsiz ve Sonsuz Özgürlük.

WordPress, tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. Tamamen ücretsiz olmasıyla size diğer yazılımların aksine inanılmaz bir esneklik ve kolaylık sağlamaktadır.

WordPress, tek bir şirkete ait değildir ve projenin geliştirilmesinin arkasında büyük bir WordPress topluluğu bulunmaktadır.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan WordPress Foundation, sürekli gelişimini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü sağlamak için WordPress ticari markalarını ve telif haklarını korur ve kollar.

2- WordPress Kolaydır.

WordPress’i bu kadar çok tercih edilen bir yazılım olmasının nedenlerinden biri kolay kullanımıdır. Yapısı gereği acemi kullanıcıların dahi çok rahatlıkla bir internet sitesi kurup, yönetilmesini sağlamaktadır.

WordPress başlangıçta karmaşık gibi gelebilir ancak içerisine girdiğinizde o kadar da karmaşık değilmiş dersiniz. Kullanıcı dostu bir arayüz, hızlı kullanımı ve internetinizin olduğu her platformdan yönetebilmeniz onu bir numara yapmaya yetiyor.

3- WordPress Süper Esnektir.

WordPress, üçüncü taraf temaları ve eklentileri kullanmanıza olanak tanır. Bu, web siteniz için profesyonelce tasarlanmış binlerce şablon arasından seçim yapabileceğiniz anlamına gelir.

Eklentileri kullanarak WordPress web sitenize herhangi bir özellik ekleyebilirsiniz. Çoğu ücretsizdir ancak geliştiricilerden öncelikli destek almak için premium eklentiler de satın alabilirsiniz.

4. WordPress Çok Dillidir.

WordPress, 70+’den fazla dilde kullanılabilmektedir. Yüzlerce dil ve lehçe desteği ile WordPress’in tercih edilme sebeplerinden sadece bir tanesidir.

WordPress yapısı gereği istediğiniz her dile çevrilebilmektedir. Dil dosyaların çevirmek için kod bilgisine ihtiyaç duymadan WordPress Eklentileri kullanarak kendi dilinize istediğiniz temayı, eklentiyi çevirebilirsiniz.

5. WordPress Uygun Maliyetlidir.

WordPress ücretsiz olmasının yanı sıra onu kullanabilmek için bir alan adına ve hosting’e ihtiyacınız var. WordPress’in size tek maliyeti alan adı ve hosting (barındırma) hizmetlerinin maliyeti kadardır.

Alan adı ve hosting maliyetleri tercih ettiğiniz hizmet ve firmaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Her ne şartlarda olursa olsun WordPress diğer yazılımlar arasında en az maliyete sahip bir içerik yönetim sistemidir.

Bu makalenin WordPress’in ne olduğunu ve onu nasıl kullanabileceğinizi açıkladığını umuyoruz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, WordPress hakkında ilginç bilgiler, ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız E-Posta Bülten servisimize abone olun.Ayrıca, bizi aşağıda ki sosyal medya hesaplarımızda da bulabilirsiniz.

Dipnotlar:

  1. Content Management System (İçerik Yönetim Sistemi) ↩︎
  2. İnternet sitesi barındırma servisi / sunucusu ↩︎
  3. WordPress için özel olarak hazırlanmış web barındırma sunucularıdır. ↩︎

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir