WordPress’te Alt Tema Nasıl Oluşturulur? (Eklentisiz) WordPress’te Alt Tema Nasıl Oluşturulur? (Eklentisiz)

WordPress’te Alt Tema Nasıl Oluşturulur? (Eklentisiz)

WordPress’te yapacağınız tasarım, kod düzenlemelerini ve olası bir hatadan dolayı tema yapınızın bozulmaması için alt tema (child) tema kullanmalısınız. Gelecek tema güncellemelerinden yaptığınız değişiklikler etkilenmemesi için bir alt tema (child theme) oluşturmalısınız.

WordPress’te yapacağınız tasarım, kod düzenlemelerini ve olası bir hatadan dolayı tema yapınızın bozulmaması için alt tema (child) tema kullanmalısınız. Gelecek tema güncellemelerinden yaptığınız değişiklikler etkilenmemesi için bir alt tema (child theme) oluşturmalısınız.

Neden Bir Alt Temaya (Child Theme) İhtiyacımız Var?

WordPress’te bir alt tema (child theme) kullanmak, aktif olarak kullandığımız temalara gelen/gelecek olan güncellemelerin, aktif temamızda yaptığımız değişikliklerden etkilenmemesini sağlar.

Eğer bir alt tema (child theme)’nız yok ise temamızda yaptığınız değişiklikler, eklediğiniz kodlar gelecek olan tema güncellemeleriyle silinebilir. Yaptığınız değişiklikleri tekrar yapmak zorunda kalırsınız. Bu sebepten sitenizde aktif olarak kullandığınız temanızın bir alt temasının olmasına özen gösterin ve temada ki değişikliklerinizi bu alt tema üzerinden gerçekleştirin.

WordPress’te Alt Tema Nasıl Oluşturulur?

Eklentisiz bir şekilde bir alt tema nasıl oluşturacağınızı adım adım anlatacağız. Örneğimiz WordPress’in 6.4 sürümü ile gelen yeni varsayılan teması olan Yirmi Yirmi-Dört olacak.

Not: Burada örnek olarak kullandığımız tema sizde olmayabilir. Kendi kullandığınız aktif temanızda bu işlemleri yapabilirsiniz. İşlemler ve adımlar aynı olacaktır.

Adım 1: Aktif Temadan Text Domain Bilgisini Al

Alt temayı oluşturmak için bize gereken bir bilgi mevcut. Alt temamızın ana temamıza bağlanabilmesi için kullanılan bir kod satırı mevcut. Bu kod satırı aktif olarak kullandığınız ana temanızın style.css dosyasında bulunmaktadır.

Text Domain kısmının karşısında yazan twentytwentyfour bizim ana temamız ile yeni oluşturacağımız alt tema ile olan bağlantıyı sağlayacak olan parametredir.

Text Domain kısmını bir yere not edin, bir sonra ki aşamalarda ihtiyacımız olacak.

Adım 2: Alt Tema İçin Klasör ve Dosyaları Oluştur

Alt temamızı oluşturmak için bir klasör ve klasör içerisinde gerekli olan dosyaları oluşturmamız gerekiyor. Klasörün ismi ana temamızın ismiyle aynı olacak ancak tek bir fark ile child parametresini ekleyeceğiz.

Böylelikle düzenlemeler yaparken iken hangisinin ana tema hangisinin alt tema olduğu belli olacak.

İlk adımda not ettiğimiz text domain verisini burada kullanacağız. Klasörün ismini twentytwentyfour-child olarak oluşturup, içerisinde şu iki adet dosyayı oluşturun.

WordPress'te Alt Tema Nasıl Oluşturulur? Adım 2
  1. style.css
  2. functions.php

Gerekli dosyaları oluşturduysanız şimdi bu dosyaların içerisine bir takım kodlar ekleyeceğiz. Bu kodları ekleyebilmek için bize bir kod editörü gerekiyor. Biz kod editörü olarak Microsoft Visual Studio Code programını tavsiye ediyoruz.

Ücretsiz ve oldukça kullanışlı en popüler kod editörlerinden birisidir. Gerekli programı edindiğinizde bir sonra ki aşamaya geçebiliriz.

functions.php dosyasını ilgili kod editörü ile açın ve aşağıda ki kodları ekleyip, kaydedin.

<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'enqueue_parent_styles' );
function enqueue_parent_styles() {
wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri().'/style.css' );
}
?>

Daha sonra oluşturduğumuz diğer dosya olan style.css dosyasını da ilgili kod editörünün yardımıyla açın ve aşağıda ki kodları ekleyin.

/*
Theme Name: Benim Alt Temam
Template: twentytwentyfour
*/ 

Theme Name: Bu kısıma istediğiniz birşey girebilirsiniz.

Template: Bu kısım ise 1.Adım’da kopyaladığımız text domain bilgisini giriyoruz. Tekrar hatırlatalım biz örnek olarak Yirmi Yirmi-Dört temasını kullanıyoruz, siz hangi temanıza alt tema oluşturuyorsanız ilgili kısımları ona göre değiştirin.

Adım 3: Oluşturulan Dosyaları ZİP Dosyası Haline Getir

Oluşturduğumuz alt tema klasörünü ZİP formatında sıkıştırmanız gerekiyor. ZİP haricinde başka bir sıkıştırma yapmayın. Sadece zip dosyasını kabul etmekte WordPress.

WordPress'te Alt Tema Nasıl Oluşturulur? Adım 3

Daha sonra oluşturduğumuz bu zip dosyasını yüklememiz gerekiyor. Bunun için WordPress Admin Paneline giriş yapın. Temalar kısmına tıklayın ve Üst Kısımda bulunan Tema Ekle butonuna tıklayın, Tema Yükle butonuna tıklayın ve oluşturduğunuz zip dosyasını seçip, yükleyin.

Şimdi Kur butonuna tıklayarak alt temayı sitenize yükleyebilirsiniz. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, kurduğunuz temayı aktif edin ve kullanmaya başlayın.

Temanızda yapmak istediğiniz tüm değişiklikleri bu alt temada yapın. Ana temanız ile birebir aynı olacaktır. Tek fark ana dosyanızın dosyaları orijinal kalır iken istediğiniz değişiklikleri yapabilmeniz.

İşte bu kadar, sorularınız olursa lütfen yorum kısmından sorun ki cevaplayalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir